Linnengoed special & Tips

Weet je niet goed wat je met je linnengoed moet doen en hoe je het veiig kunt reinigen? Bekijk hieronder alle adviezen en  tips in deze special.

Linnengoed special

Wastips

Linnen en katoenen goed (stevig materiaal) kun je op hoge temperatuur wassen tot wel 90 graden. Fijne materialen, ragfijn kant en katoen uiteraard niet.

Antiek kant en fijne materialen

Dit kun je op de hand wassen in een oude nylonkous, je slaat het sop er zachtjes doorheen. Uitspoelen en zachtjes het water er uitdrukken, laten drogen tussen twee handdoeken. Wil je het strijken doe dit dan op een lage temperatuur met een vel bakpapier er tussen.

Roest

Vaak lees je dat roest er niet meer uit gaat. Verse roestvlekken verwijder je met coca cola. Oude roest vlekken behandel ik met HG roestvlekken, dit koop je in de supermarkt of drogisterij.

Frisse linnenkast

Om je linnenkast fris te houden neem je een citroen waar je kruidnagelen in steekt hang dit op met een lint in je kast, de citroen rot niet maar verschrompelt langzaam. Besprenkel watjes met je favoriete parfum en leg dit in de linnenkast, blijft een maand lekker ruiken.

Stijfsel

Je mooie stapel oud linnengoed wil je vast niet wekelijks wassen, toch vervuilt het snel. Om dit te voorkomen kun je het linnengoed bewerken met stijfsel. De ouderwetse pakjes stijfsel zijn in Nederland eigenlijk niet meer te koop. Ik koop het zelf in het buitenland. Mocht er interesse voor zijn dan wil ik het eventueel wel opnemen in de webshop. De verpakking zelf is al erg nostalgisch. Stijfsel legt elke wasbeurt opnieuw een film op de vezels van je linnengoed die beschermt tegen vuil, slijtage of andere problemen. Vuiltjes kunnen niet langer doordringen tot in het hart van de vezels. De film van stijfsel verdwijnt automatisch bij de volgende wasbeurt samen met vuiltjes en stofdeeltjes, om dan weer plaats te maken voor een nieuwe film. Wasgoed dat regelmatig behandelt wordt met stijfsel blijft langer schoon, behoudt langer zijn vorm en beschermt ook tegen slijtage.

Kleedjes in vorm

Wat zijn ze leuk die kanten of gehaakte kleedjes, wil je een kleedje over bijv. een deksel van een weckpot doen of over een lampenkapje, dan leg je ze eerst in suikerwater. Half kopje kristalsuiker aanvullen met gekookt water, goed roeren zodat alle suiker oplost. Kleedje in het suikerwater leggen en in laten trekken, voorzichtig het vocht er uit drukken en het in de gewenste vorm draperen. Laten drogen. Gebruik geen poedersuiker want dit gaat schimmelen.

Vergeeld goed

Laat je niet afschrikken door gele ligplekken, soms ruikt het zelfs heel vies. Vaak is het na één keer wassen met een schep Vanish in de voorwas al weer schoon.

Bleken

Linnengoed kun je in een bleekwatersopje weer mooi wit krijgen. Gebruik niet de gele glorix want dit geeft snel gele plekken, Glorix O2 in de witte fles werkt heel goed, zelfs in de machine in het wasmiddelenbakje als voorwas. Glorix O2 kun je o.a. bij albert Heijn kopen.

Wit tips

Blijft er na de was nog een plekje in je witte goed smeer dit dan royaal in met witte tandpasta, nachtje in laten trekken en daarna met de witte was meewassen. Gebruikt dit nooit op gekleurd goed want tandpasta bijt uit. Citroensap werkt ook vaak goed.

Borduurwerk:

Strijk borduurwerk altijd aan de achterkant dit voorkomt het doorlopen van kleuren. Gekleurd borduurwerk kun je weer opfrissen door het een nachtje in de karnemelk te laten weken.

Gehaakte sprei

Deze was je gewoon in de machine, hang het daarna niet op een droogrekje maar leg de sprei te drogen over een tafel, dit om vormverlies te voorkomen, aan een droogrek zakt de sprei te veel uit.

Vlekken

Viltstiftvlekken doe je in een badje met melk, schrik niet het lijkt eerst erger te worden maar dan is de inkt aan het oplossen, daarna meewassen in de machine en de vlekken zijn weg.